• Başkan: Evrim Metkalce
    Başkan Yardımcısı: Baran Akagündüz
    Genç Başkan Yardımcısı: Meltem Kırlı Bölükbaşı
    Geriatrik Onkoloji Alt Çalışma Grubu
    Berna Yıldırım
    Elvina Alminadav
    Esra Korkmaz
    Ferhat Ekinci
    Fulden Yumuk
    Gülcan Bulut
    Güler Yavas
    H. Fazilet Dinçbaş
    İlknur Aslan Çetin
    Özge Keskin
    Özlem Ulusan Bağcı
    Seray Saray
    Sevgi Erdem
  • 20. ULUSAL ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR ÇALIŞTAYI
    GERİATRİK ONKOLOJİ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU

     

    Geriatrik Onkoloji Çalışma Grubu 2023-2024 raporu:

    1. Daha önce olmayan yeni bir iletişim grubu kuruldu. Aktif on beş üyesi mevcut olup yeni literatur ve toplantı bilgileri paylaşılmaktadır.
    2. Bir önceki toplantıda proje olarak önerilen iki çalışma aktiftir. Biri anket çalışması olup tamamlanmış ve yayın aşamasındadır. İkincisi prospektif olup hasta alimi sürmektedir. Şu an toplam yedi merkezden 211 hasta eklenmiştir.
    3. Bu yıl yeni çalışma önerisi olmaması nedeniyle çalışma grubunun aktive ve motive edilmesi için aksiyon alınarak her üç ayda bir, durumun rapor olarak sizlere sunulması kararlaştırılmıştır.

    Yaşlı Dostu Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinin Belirlenmesi: TROD13-005 Anket Çalışması
    Değerli meslektaşımız,
    Bu anket çalışmasına katılımınız, yaşlı dostu radyasyon onkolojisi kliniklerinin belirlenmesi ve toplumdaki yaşlı dostu hastane kavramının ülkemizde geliştirilmesine değerli bir katkı sağlayacaktır. Bilgiler yalnızca araştırma amacıyla kullanılacak ve hiçbir kişisel bilginiz paylaşılmayacak, anketin sonuçları anonim olarak sunulacaktır.
    Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO/DSÖ) “WHO Age Friendly Primary Health Care Toolkit” başlıklı formu rehberliğinde hazırlanan anketimiz toplam 48 (kırk sekiz) sorudan oluşmakta olup yanıtlama süresi 5-7 dakikadır.
    Katkılarınız için teşekkür

    [16:10, 08.11.2024] Tog Evrim Metcalfe: abstract
    Giriş ve amaç: Radyoterapi (RT), geriatrik kanserlerde kullanılan yaygın bir tedavi yaklaşımı olmasına karşın, fraksiyonlar halinde verilmesi nedeniyle yaşlı hastaların radyasyon onkolojisi kliniklerine defalarca ziyaretini gerektirmektedir. Yaşlı bireylerin bu hizmetlere erişimi ve tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar göz önüne alındığında, yaşlı dostu radyasyon onkolojisi kliniklerinin önemi tüm dünyada gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’deki radyasyon onkoloji kliniklerinin yaşlı hastalar için konfor düzeylerini, fiziksel koşullar, ulaşım ve mahremiyet gibi çeşitli yönlerden değerlendirilmesini içermektedir.
    Gereç ve yöntem: Dünya Sağlık Örgütü'nün "Yaşlı Dostu Birinci Basamak Sağlık Merkezleri El Kitabı" (Age-friendly Primary Health Care Centres Toolkit) önerileri temel alınarak radyasyon onkoloji kliniklerinin yaşlı dostu olma düzeyini belirlemek için oluşturulan ve 48 sorudan oluşan değerlendirme anketi (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAJjYlYFdkrkGItJzoAquom-anFa3mkB2BtnXGQiWXQX1y1Q/viewform?usp=sf_link) yoluyla veriler toplanmıştır. İstatistiksel analizler, Jamovi (Sürüm 2.3.28) ve JASP (Sürüm 0.18.3) yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
    Bulgular: Doksan bir (% 65) radyasyon onkolojisi kliniğinden 155 hekim anketi yanıtlamıştır.  Merkezlerin %42.9’u Marmara, %18.7’si İç Anadolu, %16.5’i Ege bölgesinde yer almaktadır. Kliniklerin toplam konfor puanları için medyan değeri 26 (12-31) olarak bulunmuştur.  Özel hastanelerdeki kliniklerin konfor puanları (medyan=28, 18-31), devlet (medyan=25.5, 12-31) ve üniversite hastanelerindeki merkezlere (medyan=26.0, 18-31) kıyasla daha yüksek bulunurken (p= 0.02) devlet ve üniversite hastaneleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p= 0.6). "Kliniğimiz geriatrik hastalar için konforludur." ifadesine göre konforlu kabul edilen kliniklerin mahremiyet (p<0.001), ulaşım (p<0.001), fiziksel koşullar (p=0.001), işaretleme (p=0.001) ve toplam puanlarında (p<0.001) anlamlı biçimde daha yüksek değerler elde edilmiştir. Konforlu kabul edilen kliniklerde mahremiyet anketi puanının 6 ve üzerinde olma durumu daha yüksektir (p=0.007). ROC analizlerine göre, toplam puan için AUC değeri 0.844 bulunmuş ve kesme noktası >25 olarak belirlenmiştir, bu değerin üzerinde olanların sensitivitesi %72.97, spesifitesi %76.47 olarak hesaplanmıştır (GA: %75.3–%91.1, p<0.001). Kesme noktası >25 olarak belirlendiğinde, 26 özel hastaneden 4'ü (%15.3), 37 üniversite hastanesinden 15'i (%40.5) ve 28 devlet hastanesinden 14'ü (%50), toplam puan açısından 25 ve altında kalmıştır. Bu bulgular, özel hastanelerin genellikle daha yüksek puan aldığını ve üniversite ile devlet hastanelerinde ise daha fazla sayıda merkezin düşük puan kategorisinde yer aldığını ortaya koymaktadır.
    Sonuç: Bu çalışma ile, geriatrik kanser hastalarının klinik konforunu etkileyen mahremiyet, fiziksel koşullar ve ulaşılabilirlik gibi faktörlerin önemini ortaya koymak hedeflenmiş olup Türkiye’de radyoterapi hizmeti veren hastaneler arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Yaşlı dostu kliniklerin oluşturulması ve klinikler arası standardizasyonun sağlanabilmesi için bazı düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden bu anket çalışmasındaki ilk bulgular yaşlı hastalar için radyasyon onkolojisi kliniklerinin düzenlenmesinde önemli ipuçları sunmaktadır.
    Anahtar Sözcükler: Radyasyon Onkolojisi, Yaşlı-dostu hastane, geriatrik kanser, Ulaşılabilirlik
    [16:10, 08.11.2024] Tog Evrim Metcalfe: Anket çalışması Geriatrik Onkoloji Kongresi'nde sözel sunum oldu.
    [16:12, 08.11.2024] Tog Evrim Metcalfe: Yürüyen prospektif çalışmamiz geçen yıl, en iyi proje ödülü almıştı.

    "Metastatik Geriatrik kanser hastalarında Sarkopeni ile inflamatuar markerların korelasyonu ve sağkalım ile ilişkisi"

  • 15. ULUSAL ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR ÇALIŞTAYI
    GERİATRİK ONKOLOJİ ALT ÇALIŞMA GRUBU
    29 KASIM 2019

    • Geriatrik Onkoloji Grup Toplantısı 29 Kasım 2019 tarihinde saat 18.00'de yapıldı. Toplantıya 13kişi (başkanlar dahil) katıldı.
    • Önceki grup başkanı Dr. Tarkan Yetişyiğitgörevine devam edemeyeceğinin öğrenilmesi nedeniyle Grup toplantısına Dr. Fulden Yumuk Başkan olarak vekalet etti. Grup toplantısı öncesinde oylama ile Dr. Erdoğan Selçuk Şeber Başkan olarak seçildi. Başkan yardımcısı görevine Dr. Gülcan Bulut ve Dr.Özge Keskin aday oldu ve yapılan seçimde Dr. Özge Keskin seçildi ve oturumda görevine başladı.

    2018 YILINA AİT ÇALIŞMALARLA İLGİLİ DEĞERLENDİRME

    • TAMAMLANMIŞ ÇALIŞMALAR:
    • Geriatrik hastalara yaklaşım ile ilgili anket çalışması. Dr.Şule Karabulut Gül

    Çalışmanın tamamlanıp 3. Geriatrik OnkolojiSempozyumunda 9 Kasım 2019'da sunulduğu öğrenildi,sonuçları oturumda Dr. Pelin Altınok tarafından tekrar sunuldu. Bu çalışanın uluslar arası platforma taşınması planlandı. Bu konuda Dr. Serdar Turhal ESMO – EORTC platformunda, radyasyon onkolojisi de ESTRO platformunda yapılmasını sağlamak için destek verecek. Bu konuda Dr. Şule Hanım gerekli hazırlıkları yapıp grup başkanlarını bilgilendirecek.
    Sonuçlar doğrultusunda UKK ‘de geriatrik hastalara yaklaşım ile ilgili eğitim içeren oturum düzenlenmesi planlandı. Bu oturum öncesi ve sonrası katılımcılar arasında bu eğitimin bilgi düzeyine katkısını sorgulayan bir anket yapılması Dr. Fulden Yumuk tarafından önerildi. Bu anketin hazırlanmasında aktif rol almak istediğini belirtti.

    • AKTİFLEŞMEMİŞ ÇALIŞMALAR:
    • 70 yaş üstü nivolumab alan metastatik RCC ve malignmelanoma hastalarında etkililik ve toksisite değerlendirmesi. Dr. Tülay Akman

    Dr. Tülay Akman'a ulaşıldı;  Çalışma aktifleştirilememiş.

    • 70 yaş üstü metastatik prostat kanserli hastalarda haftada 1, 2 haftada 1 ve 3 haftada 1 dosetaksel uygulanmasının karşılaştırılması. Dr. Özgür Tanrıverdi

    Dr. Özgür Tanrıverdi'yeulaşıldı;  Çalışma aktifleştirilememiş.

    • 70 yaş üstü opera KRK vakalarında standart tedavi ile düşük riskli grupta metronomonik tedavinin karşılaştırılması. Dr. Özgür Tanrıverdi

    Dr. Özgür Tanrıverdi'ye ulaşıldı;  Çalışma aktifleştirilememiş.

    • 70 yaş üstü cerrahiye uygun olmayan , karaciğer metastazı olan metastatikkolorektal kanser vakalarında lokal tedavilerin değerlendirilmesi. Dr. Tarkan Yetişyiğit

    Dr. Tarkan Yetişyiğit'e ulaşıldı;  Çalışma aktifleştirilememiş.
    Bu çalışmaların tekrar aktive edilmesi durumunda katılım sağlanmasına karar verildi.

    YENİ SUNULAN ÇALIŞMALAR VE BUNLARLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER

    • Yaşlı hastanın pelvik radyoterapisinde tedavi kararını değiştirebilecek biyomarker var mı?  Dr. Pelin Altıok

    Eleştiri ve Öneriler:

    • Çalışmaya dahil edilmesi planlanan hasta alt gruplarının spesifiye edilmesi önerildi. Çalışmanın rektum kanseri vakalarında preoperatif- postoperatif radyoterapi olarak devam etmesi planlanması;
    • Yaş grubu 65 yaş ve üstü olarak genişletilmesi önerildi.
    • Lokal ileri evre serviks kanserinde 65 yaş ve üstü vakalarda kullanılan tedavi modaliteleri ve bunların sonuçlarının değerlendirilmesi. Dr. Evrim Metcalfe

    Eleştiri ve Öneriler:

    • Çalışmanın en az 100 hasta ile yapılacağı belirtildi.
    • Çalışmanın UROK 2020 de poster olarak sunulması planlandığı için merkezlerden ivedilikle vaka paylaşılması istendi.
    • Geriatrik prostat kanserli hastalarda depresyon; anket çalışması Dr. Gülcan Bulut

    Eleştiri ve Öneriler:

    • Depresyon ölçeği yanında mini mental testin hastalara yapılması (demansekartasyonu) önerildi.
    • Şu anda kesitsel olarak planlanan bu çalışmanın ilerleyen dönemde hem tedavi başlangıcı hem de tedavi sonrası depresyon açısından değerlendirmeyi içerecek şekilde genişletilmesi planlandı.

    2019'da sunulan tüm çalışmaların TOG Yönetim Kurulu'na sunulması ve onay sonrası yapılması için destek verilmesi kabul edildi.

  • TOG
    14. Ulusal Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı
    14-18 Ekim 2017
    Çalışma Grubu Raporu

    Grubun Adı: Geriatrik Onkoloji Alt Çalışma Grubu
    Toplantı tarihi:15.11.2018
    Başkan : Aziz Karaoğlu
    Başkan Yardımcısı:
    Raportör:
    Katılımcı Sayısı: 6

    Yayınlanan Çalışmalar

    1.
    2.
    3.

    Tamamlanmış ve yayın aşamasındaki çalışmalar (2016 ve 2017 yılı içinde Hasta alımı tamamlanmış, yazım aşamasında veya yayın için dergiye gönderilmiş olan tüm grup çalışmaları) (Çalışma başlığı, var ise yazar isimleri):

    1. Çalışmanın başlığı:
      Çalışmayı sunan:
      Çalışma koordinatörü/sorumlusu:
      Durumu:
    1. Çalışma başlığı:
      Çalışma koordinatörü/sorumlusu:
      Durumu:
    1. Çalışmanın başlığı:
      Çalışma koordinatörü/sorumlusu
      Durumu:
    1. Devam Eden Çalışmalar(Çalışmanın başlığı, Çalışma koordinatör ve sorumlularının isimleri, çalışmanın mevcut rurumu, Grup değerlendirmesi):

      Çalışmanın başlığı:
      Çalışma koordinatörü/sorumlusu:
      Çalışmanın mevcut durumu: Veriler güncellenecektir.
      Grup değerlendirmesi: 
      Yeni Çalışma Önerileri(Çalışmanın başlığı, öneriyi yapan/eğer farklı kişiler ise sorumlu veya koordinatör isimleri) (çalışmanın grup değerlendirmesi-var ise öneriler ve kabul/revizyon/red kararı):
    1. Çalışmanın başlığı:  70 Y üstü niyolub alan MRCC ve Malign Melanom hastalarda etkili ve teksisite değerlendirilmesi
      Çalışmayı sunan:  Tülay Akmansu
      Çalıma koordinatörü/sorumlusu:  Tülay Akmansu
      Grup içi değerlendirme:  uygundur
      Çalışma ile ilgili grup kararı:  yapılması uygundur
    2. Çalışmanın başlığı: 70 Y üstü metastatik prostat kanserli hastalarda Haftalık 2 haftada bir  3 haftada bir tositeksel rejimlerin karşılaştırılması
      Çalışmayı sunan:  Özgür Tanrıverdi
      Çalıma koordinatörü/sorumlusu: Özgür Tanrıverdi
      Grup içi değerlendirme: uygun
    3. Çalışma Başlığı : 70 Yaş üstü opere kolorektal kanserli olgularda standart tedavi alan veya düşük renkli grupta metronomik (2000 mg/gi, sürekli) kgrestolobinik standart kgresitelon tedavilerin kesin artırılması
      Çalışmayı sunan: Özgür Tanrıverdi

      Çalışma koordinatörü/sorumlusu: Özgür Tanrıverdi
      Grup içi değerlendirme: Uyundur          
      Çalışma ile ilgili grup kararı:  Uygundur
    4. Çalışmanın Başlığı: 70 Y Cerrahi ve uygunolmayan, karaciğer metastaslı metastatik kobrektif kanserli olgularda Lokal tedavilerin değerlendirimesi
      Çalışmayı sunan: Tarkan Yetişyiğit
      Grup içi değerlendirme: Uygundur
      Çalışma ile ilgili grup kararı: Uygundur