20. ULUSAL ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR ÇALIŞTAYI
GERİATRİK ONKOLOJİ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU
Geriatrik Onkoloji Çalışma Grubu 2023-2024 raporu:
1. Daha önce olmayan yeni bir iletişim grubu kuruldu. Aktif on beş üyesi mevcut olup yeni literatur ve toplantı bilgileri paylaşılmaktadır.
2. Bir önceki toplantıda proje olarak önerilen iki çalışma aktiftir. Biri anket çalışması olup tamamlanmış ve yayın aşamasındadır. İkincisi prospektif olup hasta alimi sürmektedir. Şu an toplam yedi merkezden 211 hasta eklenmiştir.
3. Bu yıl yeni çalışma önerisi olmaması nedeniyle çalışma grubunun aktive ve motive edilmesi için aksiyon alınarak her üç ayda bir, durumun rapor olarak sizlere sunulması kararlaştırılmıştır.
Yaşlı Dostu Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinin Belirlenmesi: TROD13-005 Anket Çalışması
Değerli meslektaşımız,
Bu anket çalışmasına katılımınız, yaşlı dostu radyasyon onkolojisi kliniklerinin belirlenmesi ve toplumdaki yaşlı dostu hastane kavramının ülkemizde geliştirilmesine değerli bir katkı sağlayacaktır. Bilgiler yalnızca araştırma amacıyla kullanılacak ve hiçbir kişisel bilginiz paylaşılmayacak, anketin sonuçları anonim olarak sunulacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO/DSÖ) “WHO Age Friendly Primary Health Care Toolkit” başlıklı formu rehberliğinde hazırlanan anketimiz toplam 48 (kırk sekiz) sorudan oluşmakta olup yanıtlama süresi 5-7 dakikadır.
Katkılarınız için teşekkür
[16:10, 08.11.2024] Tog Evrim Metcalfe: abstract
Giriş ve amaç: Radyoterapi (RT), geriatrik kanserlerde kullanılan yaygın bir tedavi yaklaşımı olmasına karşın, fraksiyonlar halinde verilmesi nedeniyle yaşlı hastaların radyasyon onkolojisi kliniklerine defalarca ziyaretini gerektirmektedir. Yaşlı bireylerin bu hizmetlere erişimi ve tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar göz önüne alındığında, yaşlı dostu radyasyon onkolojisi kliniklerinin önemi tüm dünyada gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’deki radyasyon onkoloji kliniklerinin yaşlı hastalar için konfor düzeylerini, fiziksel koşullar, ulaşım ve mahremiyet gibi çeşitli yönlerden değerlendirilmesini içermektedir.
Gereç ve yöntem: Dünya Sağlık Örgütü'nün "Yaşlı Dostu Birinci Basamak Sağlık Merkezleri El Kitabı" (Age-friendly Primary Health Care Centres Toolkit) önerileri temel alınarak radyasyon onkoloji kliniklerinin yaşlı dostu olma düzeyini belirlemek için oluşturulan ve 48 sorudan oluşan değerlendirme anketi (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAJjYlYFdkrkGItJzoAquom-anFa3mkB2BtnXGQiWXQX1y1Q/viewform?usp=sf_link) yoluyla veriler toplanmıştır. İstatistiksel analizler, Jamovi (Sürüm 2.3.28) ve JASP (Sürüm 0.18.3) yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Doksan bir (% 65) radyasyon onkolojisi kliniğinden 155 hekim anketi yanıtlamıştır. Merkezlerin %42.9’u Marmara, %18.7’si İç Anadolu, %16.5’i Ege bölgesinde yer almaktadır. Kliniklerin toplam konfor puanları için medyan değeri 26 (12-31) olarak bulunmuştur. Özel hastanelerdeki kliniklerin konfor puanları (medyan=28, 18-31), devlet (medyan=25.5, 12-31) ve üniversite hastanelerindeki merkezlere (medyan=26.0, 18-31) kıyasla daha yüksek bulunurken (p= 0.02) devlet ve üniversite hastaneleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p= 0.6). "Kliniğimiz geriatrik hastalar için konforludur." ifadesine göre konforlu kabul edilen kliniklerin mahremiyet (p<0.001), ulaşım (p<0.001), fiziksel koşullar (p=0.001), işaretleme (p=0.001) ve toplam puanlarında (p<0.001) anlamlı biçimde daha yüksek değerler elde edilmiştir. Konforlu kabul edilen kliniklerde mahremiyet anketi puanının 6 ve üzerinde olma durumu daha yüksektir (p=0.007). ROC analizlerine göre, toplam puan için AUC değeri 0.844 bulunmuş ve kesme noktası >25 olarak belirlenmiştir, bu değerin üzerinde olanların sensitivitesi %72.97, spesifitesi %76.47 olarak hesaplanmıştır (GA: %75.3–%91.1, p<0.001). Kesme noktası >25 olarak belirlendiğinde, 26 özel hastaneden 4'ü (%15.3), 37 üniversite hastanesinden 15'i (%40.5) ve 28 devlet hastanesinden 14'ü (%50), toplam puan açısından 25 ve altında kalmıştır. Bu bulgular, özel hastanelerin genellikle daha yüksek puan aldığını ve üniversite ile devlet hastanelerinde ise daha fazla sayıda merkezin düşük puan kategorisinde yer aldığını ortaya koymaktadır.
Sonuç: Bu çalışma ile, geriatrik kanser hastalarının klinik konforunu etkileyen mahremiyet, fiziksel koşullar ve ulaşılabilirlik gibi faktörlerin önemini ortaya koymak hedeflenmiş olup Türkiye’de radyoterapi hizmeti veren hastaneler arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Yaşlı dostu kliniklerin oluşturulması ve klinikler arası standardizasyonun sağlanabilmesi için bazı düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden bu anket çalışmasındaki ilk bulgular yaşlı hastalar için radyasyon onkolojisi kliniklerinin düzenlenmesinde önemli ipuçları sunmaktadır.
Anahtar Sözcükler: Radyasyon Onkolojisi, Yaşlı-dostu hastane, geriatrik kanser, Ulaşılabilirlik
[16:10, 08.11.2024] Tog Evrim Metcalfe: Anket çalışması Geriatrik Onkoloji Kongresi'nde sözel sunum oldu.
[16:12, 08.11.2024] Tog Evrim Metcalfe: Yürüyen prospektif çalışmamiz geçen yıl, en iyi proje ödülü almıştı.
"Metastatik Geriatrik kanser hastalarında Sarkopeni ile inflamatuar markerların korelasyonu ve sağkalım ile ilişkisi"